
انسانها از بدو تولد مسئولیت پذیر به دنیا نمیآیند در واقع زمانی که به آنها مسئولیتی داده میشود حس مسئولیت در آنها به وجود میآید و مهارت مسئولیت پذیری با افزایش سن در خانواده، مدرسه و اجتماع آموخته میشود تمام یادگیریها به خود فرد بستگی دارد هر فرد اعمال و رفتارش توسط خودش انتخاب میشود و در نتیجه مسئول تمام انتخابهای خود میباشد. دراینجا به بررسی راهکارهایی که روانشناسان برای افزایش مسئولیت پذیری ارائه کردهاند میپردازیم:
۱- درس گرفتن از اشتباهات خود منجر به افزایش مسئولیت پذیری میشود:
زمانی که در کاری با شکست مواجه شدید از اشباهات خود نترسید بلکه با بررسی دقیق و سنجیدن عوامل، اشتباهات خود را بیابید و درسهایی که آن اشتباه و شکست به شما میدهد را به دقت بررسی نمایید و در نظر بگیرید اگر این اشتباه را نمیکردید چه کاری بهتر بود که انجام بدهید و با بکارگیری صحیح و بالابردن بینش خود از بروز و اشتباهات خود در سایر موارد و موقعیتها پیشگیری نمایید و زمینه را برای پیشرفت و موفقیت در اقدامهای بعدی فراهم نمائید.
۲- حتما زندگی تان را با برنامه ریزی پیش ببرید:
لیستی از کارها، اهداف و برنامههایتان تهیه نمائید و برای هر کدام از اهدافتان برنامه ریزی جداگانهای داشته باشید، اهداف باید صریح، شفاف و واقع بینانه و درحد توانتان باشد، در نظر داشته باشید با یادداشت کردن اهدافتان آنها را جدیتر دنبال خواهید کرد و برای رسیدن به آنها بیشتر تلاش خواهید کرد اهدافتان را به گامهای کوچک تقسیم کنید و در نظر داشته باشید که مسیر رسیدن به اهداف بزرگ فقط با برداشتن همین گامهای کوچک میسر خواهد شد و حتما قبل از رسیدن به هدف اصلی هدف بعدی را با تفکر و اندیشیدن مشخص نمائید.
۳- افزایش احساس قدرت در خود:
داشتن احساس قدرت در خود به این معناست که هرفرد با توجه به منابع خود انتخاب، با توجه به انتخابها تصمیم گیری و با توجه به کفایت خویش قابلیت تاثیرگذاری را بر محیط زندگی اعمال نماید و مسئولیتهایی که به آنها واگذار میشود را به نحو احسن به پایان برسانند.
در هنگام مواجه شدن با مسائل و مشکلات برای بالا بردن حس مسئولیت پذیری و حس قدرت باید به ۳ نکته توجه نمائیم:
امکانات در دست
فرصتها موجود و مناسب برای اقدامات
قابلیتهای خود
۴- مسئولیت پذیری به معنای اطاعت بی چون و چرا نیست:
یکی از عوامل اصلی در افزایش حس قدرت و مدیریت شرایط زندگی، قدرت تصمیمگیری درست میباشد. بین مسئولیت پذیری و تصمیم گیری رابطه مستقیمی وجود دارد، تردید در تصمیم گیری یکی از عوامل و راههای بی مسئولیتی میباشد. با بررسی مسائل و پی بردن به این که در چه شرایط و موقعیتی دچار تردید میشویم و تصمیم گیری برایمان مشکل است و برای پی بردن به این موضوع از مهارت حل مساله استفاده نمائید.
۵- با ثبات و متعهد باشید:
هر چه در انجام کارها ثابت قدمتر و جدیتر باشیم سریعتر به اهدافمان میرسیم با ثبات بودن و متعهد بودن دو شرط اساسی برای افزایش و تقویت مسئولیت پذیری میباشد. پس سعی کنید مسئولیتی که به شما واگذار شده حتی یک مسئولیت کوچک را به طور منظم و دقیق انجام دهید، انجام دادن یک خط در میان مسئولیتها و وظایف باعث دلسردی و در نتیجه باعث میشود نسبت به انجام آن کار بی انگیزه میشوید و در نهایت آن کار را کنار بگذارید.
۶- برنامه ریزی کردن را به دیگران هم بیاموزیم:
به دیگران کمک کنید تا بتوانند برنامه ریزیسالانه داشته باشند و لیستی از اهداف بلند مدت، میان مدت، کوتاه مدت داشته باشند و اقدامات مناسب برای هر هدف را مشخص نمائید و تشویق کنید تا برنامههایشان را اجرا کنند و در صورت مشاهده اشتباه برای رفع آن به ایشان کمک کنید.
۷- سعی کنید یک کار مفید کسل کننده برای خود مشخص کنید:
از آنجایی که انسان به دنبال لذت بردن است و ذاتا دنبال کارهایی می رود که بیشتر از آن احساس لذت میکند و همین امر باعث میشود گاهی اوقات از هدف اصلیدور شویم و کار اصلی که شاید کسل کننده بوده را کنار بگذاریم ولی اگر در این میان یک کار مفید برای خود مشخص کرده باشیم دائم ازخود سوال میکنیم چه کار مفیدی است که من میخواهم انجام بدهم؟ کاری که از گذشته دور باید انجام میدادیم به علت کسل کننده بودن مدام به تعویق انداختیم مانند حسابرسیهای سالانه.
نتیجهگیری:
همانطور که آموختیم، مسئولیت یعنی متعهد شدن، زمانی که انسان تعهد میدهد کاری را انجام دهد یعنی مسئولیت آن کار را پذیرفته است. همچنین با راههای افزایش حس مسئولیت پذیری آشنا شدیم. راههایی همچون: تنظیم برنامه ریزی و اجرای آن، متعهد بودن، درس گرفتن از اشتباهات و … . حال با تمام قدرت برای تقویت حس خودپذیری خود اقدام کنید.
امرا
۷۸۶
دیدگاه های ارسال شده توسط شما ، پس از تایید مدیر سایت یا دبیر بخش خبری در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت باشد منتشر نخواهد شد.