
وقتی پایههای فرهنگ بومی جامعهای، در اثر تبلیغات گستردهی استعمارگران سست شد، اموری چون خودکم بینی، احساس حقارت و در نهایت خودباختگی فرهنگی پدید میآید
به گزارش خبرنگار کانون فرهنگی زنان سیستان، در تاریخ ۸ تیرماه ۱۴۰۱ به همت کانون فرهنگی زنان سیستان در راستای خدمت گزاری به جامعه بانوان ، کارگاه آموزشی تهاجم فرهنگی (راه کارهای مقابله با تهاجم فرهنگی) با کارشناسی سرکار خانم زهرا شاقوزایی و با حضور جمعی از بانوان در روستای فتح الله شهرستان نیمروز برگزار گردید.
خلاصه ای از مطالب ارائه شده به شرح ذیل می باشد:
راه کارهای مقابله با تهاجم فرهنگی
نقش حوزههای علمیه و تهاجم فرهنگی
حوزههای علمیه باید کتاب تولید کنند، آدم عالم و متدین تربیت کنند. فکر و حرف تازه تولید کنند. حوزههای علمیه باید در متن حوادث علمی جهان باشند و نباید از مسایل علمی جهان منزوی باشند. حوزههای علمیه باید دشمن شناس باشند، مشکلات جامعه را بدانند و برای رفع آن برنامهریزی کنند.
نقش جوان و تهاجم فرهنگی
وقتی پایههای فرهنگ بومی جامعهای، در اثر تبلیغات گستردهی استعمارگران سست شد، اموری چون خودکم بینی، احساس حقارت، در نهایت خودباختگی فرهنگی پدید میآید و زمینه پذیرش عناصر منفی فرهنگ بیگانه را فراهم میآورد. با پذیرش فرهنگ بیگانه طبعا بازار فروش کالاهای بیگانه در داخل بیشتر میشود. در چنین شرایطی پای بندی به اصول اخلاقی و باورهای دینی نشانه انحطاط فکری و پذیرش فرهنگ بیگانه نشانهی پیشرفت و تمدن محسوب میشود و الگوهای فرهنگی بیگانه در جامعه به عنوان ارزش مطرح میشود و مدگرایی و تقلید از رفتارهای بیگانه رواج پیدا میکند. ترویج این امر علاوه بر تشدید روحیهی مصرف گرایی و تجملپرستی، منجر به تغییر ارزشها و انهدام فکری نسل جوان میشود.
برای حل این مشکل چه باید کرد؟
الف: آموزش خانواده سدی در برابر جنگ نرم
یکی از بهترین راههای مقابله با تهاجم فرهنگی، خانوادهها هستند، خانواده رکن اجتماع است و اگر اصلاح شود، جامعه اصلاح خواهد شد. سرپرست خانواده موظف است با جوانان و نوجوانان برخوردی مناسب داشته باشد. به آرامی، با نصیحت بهطور غیر مستقیم با دلسوزی جوان بهویژه نوجوان را متوجه اشتباهش کند. زیرا نوجوان در سن بلوغ بیش از اندازه حساس است. در محیط خانواده والدین باید وسایلی فراهم کنند تا جوان و نوجوان، دلخوش، شاد، صمیمی و مهربانتر بار بیاید.
ب: آگاهی دادن به جوانان
اولین و مهمترین گام در راه مبارزه با مدگرایی افراطی ارتقای بینش جوانان است. یعنی جوان به حد متعادل مد را با توجه به فرهنگ جامعه اسلامی بشناسد و هدفهای فرهنگی اجتماعی و اقتصادی دشمن را در زمینهی ترویج مدگرایی به خوبی تشخیص دهد و شیوههای گوناگون دشمن را شناسایی کند. در این شرایط جوان تحت تأثیر تبلیغات دشمن قرار نمیگیرد. بلکه در مسیر رشد معنوی و ارزشهای اجتماعی گام بر میدارد.
ج: تقویت ایمان
در طول تاریخ تقویت ایمان مانع پیشبرد اهداف استعماری بوده است. از این رو استعمار همواره تلاش میکند تا از راه تضعیف اصول اعتقادی و ارزشهای اجتماعی، قشر جوان را نسبت به ارزشهای معنوی بیاعتنا کند تا به هدفهای خود برسد. در چنین شرایطی تقویت باورها و ایمان جوان هم چون سنگری مستحکم آنها را از هجوم همه جانبهی فرهنگی در امان نگه می دارد.
د: پاسخ به نیازهای نسل جوان
جوانان علاوه بر نیازهای زیستی، نیازهای روانی و عاطفی نیز دارند که عدم ارضای آنها مشکلات زیادی برای جامعه به بار میآورد از جمله پیدایش خلاء فکری و فرهنگی است که زمینهساز نفوذ عناصر فرهنگی و تبلیغی بیگانه است. بر همین اساس اگر به نیازهای جوانان پاسخ مناسبی داده نشود، جوانان به دنبال ارضای کاذب نیازهای خود رفته و الگوهای نادرست را ملاک عمل خود قرار میدهند.
راهکارهای مقابله با جنگ نرم از نظر مقام معظم رهبری:
۱ .تقویت و پربار کردن فعالیتهای فرهنگی و هنری
از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی، نیروهای فرهنگی نقش بسیار حساس و مهمی را در باور سازی وجود تهاجم فرهنگی و مقابله با آن دارند. ایشان با بیان اینکه حرکت عظیم انقلاب اسلامی هنوز در اوایل راه خود است، با تأکید بر تأثیر هنر میفرمایند: من به شما عرض میکنم که این حرکت عظیم انقلاب اسلامى، یک حرکت تمام شده نیست. همینى که حال معمول شده که در بیانیهها، تلویزیون، تبلیغات، دادگاه و زبان همه، میگویند:جنگ نرم، راست است، این یک واقعیت است؛ یعنى الان جنگ است.
۲ .راهاندازی کرسیهای آزاداندیشی و نظریهپردازی آزاد
با توجه به اینکه دستگاه تبلیغی، رسانهای و فرهنگی استکبار با ارائه اخبار و اطلاعات شبههانگیز و اغلب نادرست در زمینه رهبران و نهادهای جمهوری اسلامی، سعی در القای ناکارامدی جمهوری اسلامی ایران و ایجاد شک و شبهه در مورد ارزشهای دینی و هنجارهای مذهبی دارند، وجود تمهیداتی به منظور تبادل آرا و اندیشهها برای جریانهای سیاسی کشور، امری بسیار ضروری به نظر میرسد. مقام معظم رهبری در این زمینه میفرمایند: «بهترین زمینه برای ایجاد فضای اظهار نظر آزاد، تسریع در راه اندازی کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاههاست».
۳.ایستادگی و عدم سازش در برابر دشمنان انقلاب و نظام اسلامی
شاید بتوان صلابت و ایستادگی حضرت امام، مقام معظم رهبری و ملت ایران اسلامی را بر سر ارزشها، در برابر فتنه ها، فزونخواهی ها، فشارها و تهدیدهای دشمنان جمهوری اسلامی، رمز موفقیت نظام در مهار جنگ نرم دشمنان دانست. استکبارستیزی که در خطبه های نماز جمعه تاریخی ۲۹ خرداد ۱۳۸۸ توسط مقام معظم رهبری به طور ویژه مورد تاکید قرار گرفت. رهبر معظم انقلاب در این رابطه می فرمایند: به صراحت اعلام می کنیم ما با استکبار و نظام سلطه و تسلط چند کشور بر جهان مخالفیم و نخواهیم گذاشت این چند دولت با سرنوشت دنیا بازی کنند.
۷۸۶
دیدگاه های ارسال شده توسط شما ، پس از تایید مدیر سایت یا دبیر بخش خبری در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت باشد منتشر نخواهد شد.