
اضطراب را میتوان به زبان ساده اینگونه تعریف نمود که پدیدهای احساسی معمولاً تمامی افراد در سطح وسیع با آن مواجه می باشند هرچند که در تعریف سازمان جهانی در مورد اضطراب چنین بیان بیان شده. مجموعهای از تظاهرات عضوی وروانی که نتوان به فرد مشخصی نسبت داد و علائم آن به صورت حمله یا حالت مداومی ادامه یابد و اضطراب امتحان یکی از اضطرابهای موقعیتی و موقتی است که با پیشرفت یا عدم پیشرفت دانش آموز رابطه ممستقیم و انکار ناپذیر دارد . اضطراب یک حالت احساسی وهیجانی است که باعث بیقراری و نوعی ترس خفیف در فرد میگردد که این امر ممکن است نسبت به واکنشی در برابر شرایط مکان وزمان باشد دیر رسیدن به مدرسه و از همه مهمتر موفق نشدن در امتحان و… که همهی این دلواپسیها و دلهرهها پیامد اضطراب میباشد که تنها مخرب نیست بلکه سازنده هم میتواند باشد . و اما اضطراب: میتوان اینگونه بیان نمود هر گونه نیروی که ثبات و تعادل روانی فرد را بر هم زند و در فرد ایجاد فشار نمایید اضطراب نامیده میشود و اضطراب امتحان یکی از آنهاست . بنا براین در یک طبقه بندی کلی عوامل موثر در ایجاد اضطراب را به سه دسته میتوان تقسیم کرد): عوامل شخصیتی) عوامل آموزشگاهی) خانوادگی عوامل شخصیتی مربوط به هوش عدم آمادگی وعدم تو جه وتمرکز میباشد و فرد مضطرب در این خصوص هیچ گونه توجهی نسبت به برگهای امتحانی ندارد و….وهمچنین عوامل آموزشگاهی نحوه برخورد معلمان ونحوه برگزاری امتحان و…وخانوادگی میتوان به مقایسه نمودن دانش آموز با سایر دانش آموزان دیگر ازسوی خانوادهها بیان نمود واین خود از عوامل ایجاد اضطراب میباشد . انواع اضطراب امتحان: الف) اضطراب تسهیل کننده یا تسریع کننده: به اضطراب کم و یا در حد معقول که موجب تلاش بیشتر برای کسب موفقیت میشود و نتیجه بهتری را عاید فرد میکند، اضطراب تسهیل یا تسریع کننده اطلاق میشود.
نشانهها: فرد به خاطر مرور کردن درسهایش، دچار هیجان میشود. خودش را در اتاقش حبس میکند و مشغول درس خواندن میشود و به کوچکترین مزاحمت اعتراض میکند) به شیوه خاصی درسهایش را مرور میکند، مثلاً با صدای بلند درس میخواند در اتاق راه میرود و یا دراز میکشد) به درخواستهای اطرافیان توجه نمیکند و یا در مقابل خواستهها با اعتراض میگوید که درس دارد).کم غذا یا نسبت به غذا بیمیل میشود.
ب) اضطراب ناتوان کننده: اضطراب ناتوان کننده، دلهره و تشویق شدیدی است که یا خود فرد دارد و یا اطرافیان آن را در فرد تشدید میکنند. اضطراب شدید، اثر منفی روی عملکرد فرد میگذارد، زیرا با متأثر و درگیر کردن ذهن، زمینه فراموشیهای زودگذر و خطاهای ادراکی را فراهم میکند.
نشانهها): فرد به خاطر مرور درسهایش دچار هیجان بیش از حد میشود)دارای دلشوره و دل بهمخوردگی است) هنگام مرور درسهایش، دستپاچه و عجول میشود) از اینکه هرچه میخواند، چیزی نمیفهمد نالان است) از گرفتن نمره کم، ترس و وحشت دارد) هنگام درسخواندن، ناخنهایش را میجود، پوست لب را میکند یا با موی سرش بازی میکند) بیاشتهاست و نمیتواند غذا بخورد) حالت تهوع دارد) گریان است و بهانهگیریهای بیدلیل دارد.
علتها: عوامل زیر باعث اضطراب امتحان در فرد است) سختگیریهای بیش از حد: زمانی که والدین با نزدیک شدن زمان امتحان، فشار مضاعفی برای آماده شدن و نمره گرفتن (معمولاً بیست) در مورد فرزند خود به کار میبرند و یا پی در پی درباره امتحان به او هشدار میدهند) ترس و تهدید: وقتی اطرافیان و مخصوصاً والدین، شرایط ویژه و سخت در ایام امتحان برقرار میکنند و فرزند خود را از گرفتن نمره کم یا قبول نشدن میترسانند و تهدید میکنند. عدم آمادگی: هنگامی که فرد به علت نداشتن برنامهریزی درسی و مطالعه صحیح، آمادگی لازم را برای امتحان کسب نکرده باشد.
رقابت: زمانی است که دانشآموزان در مدرسه و یا فرزندان در خانه برای برتری یافتن بر یکدیگر به رقابت میپردازند.والدین مضطرب: وجود اضطراب در والدین موجب انتقال آن به فرزند و تشدید اضطراب او میشود (مخصوصاً در ایام امتحان). مقایسه کردن: هرگاه ناتواناییهای فردی یا تواناییهای فرد دیگری سنجیده شود و این امر با سرزنش همراه باشد، اعتماد به نفس فرد کم و بر اضطراب او افزوده میشود. بیش از حد مهم جلوهدادن بعضی از درسها: وقتی اطرافیان بعضی از درسها را به هر دلیلی خیلی مهم تلقی میکنند، در فرد ترس با نگرش منفی نسبت به آن درسها به وجود میآید.
پاداش نامناسب: زمانی که اطرافیان برای قبول شدن یا گرفتن نمره بالا (معمولاً بیست) پاداش بیش از حد در نظر میگیرند. تفکر منفی: وقتی اطرافیان، فردی را با القایی مانند بیاستعداد، بیعرضه و… مورد خطاب قرار میدهند، تصویر ذهنی ناتوانی یا تفکر منفی را در فرد بوجود میآورند. این امر اضطراب امتحان را در فرد تشدید میکند. بیماریها: اگر بدون توجه به بیماریهای جسمی یا روحی ـ روانی و اقدام برای رفع آنها، فشار بیش از حدی به فرد برای درس خواندن و آماده شده برای امتحان وارد شود، ممکن است دچار اضطراب شود. عدم تمرکز: عدم دقت و تمرکز در انجام تکالیف یا درس خواندن در طول سال باعث میشود تا یادگیری سطحی باشد و در موقع امتحان یادآوری مطالب دشوار و موجب اضطراب شود.مقررات: گاهی قوانین خشک، رسمی و انعطافناپذیری که بر مبنای عدم اعتماد به دانشآموز از سوی مدرسه و عوامل اجرایی امتحانات وضع شده، میتواند بر شدت اضطراب بیفزاید.انتظار بیش از حد: گاهی اضطراب امتحان به این دلیل است که انتظارات فرد از خود، بیش از تواناییهای اوست.
نوشته شده توسط: گروه بهداشتی فیروز
زمرد ریگی
۷۸۶
دیدگاه های ارسال شده توسط شما ، پس از تایید مدیر سایت یا دبیر بخش خبری در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت باشد منتشر نخواهد شد.